Tervetuloa blogiini. Vanhan blogin päivitykset löytyvät täältä.

sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Spartathlonin pätsi



Eipä tullut viikonloppuna Spartathlonia netin välityksellä seuratessa mieleen että voi jospa oisin saanut olla mukana. Kreikasta saapuneiden viestien mukaan sääennusteet olivat pitäneet paikkansa ja olot olivat olleet helvetillisen kuumat. Kisaan startanneista 310:stä juoksijasta ainoastaan 72 pääsi perille Spartaan. Suomen kokeneesta kymmeniköstä vain kaksi onnistui reitin selvittämään, joten kova kato kertoo hyvin tämän vuoden olosuhteista ja Spartathlonin raadollisuudesta. Kisa voitettiin saksalaisen Stu Thomsin toimesta historian huonoimmalla ajalla 26:28:19. Sen sijaan naisten voittaja britti Elizabeth Hawker ei rankoista olosuhteista  piitannut, vaan juoksi naisten kaikkien aikojen nopeimman ajan 27:02:17 ja sijoittui samalla kokonaiskilpailun kolmanneksi.

Kotisuomessa on saanut lenkkeillä huomattavasti viileämmässä säässä. Viikon omat lenkkini jäivät kahteen, tosin eiliselle lenkille tuli pituutta 47 km. Takareiden ongelmat säteilevät nyt jalkaterään saakka ja estää tällä hetkellä peräkkäisten päivien treenit. Jalka on saatava kuntoon, muuten ei Joensuun kisasta tule mitään. Jalan kestävyyttä ja samalla arvioitua Joensuun vauhtia on ensi sunnuntaina tarkoitus testailla pitkäkestoisella hallitreenillä.

Palaan vielä muutaman viikon takaiseen Katowicen 24 h MM-kisaan. Ensimmäisenä suomalaisena yli 250 km vuorokaudessa juosseen Jari Tompon mielenkiintoinen raportti kisan tapahtumista Hevoskuurissa. Ei voi kuin ihailla Jarin pedanttisuutta niin kisan aikana kuin kisaan valmistautumisessa.

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Kuopio 6 h Run 2013

Rauhalahti Road Runners järjesti ensimmäisen Kuopio 6 h Run tapahtuman toukokuussa 2011. Vaikka osallistujamäärä olikin pieni pettymys, positiiivisen palautteen innoittamana tapahtuman järjestämistä päätettiin jatkaa. Tänä keväänä vielä väistyttiin Leinosen Sepon juhlajuoksun alta, mutta tulevana keväänä Kuopio 6 h Run taas järjestetään ja ajankohta on 11.5.2013.


Pejustudion kooste vuoden 2011 tapahtumasta

Kulunut viikonloppu on sujunut mukavan liikunnallisissa merkeissä. Eilen kiersin lentokentän lenkin, johon oli uuden asuinpaikan myötä tullut pituutta reippaasti lisää. Tuttu 30 km vakiolenkki oli muuttunut 56 km pituiseksi. Tänään palauteltiin vielä Kansa Hölkkää tapahtumassa siirtymineen 21 km verran. Kilometrit tuntuu kropassa ja nyt on aika sippi olo. Pientä huolta aiheuttaa myös takareiden jäykistyminen. Tuttu vaiva jonka viimeksi sain kuntoon kuntosalilla eli se treeni pitää palauttaa ohjelmaan. Venyttelykään ei voisi olla pahitteeksi.

Seuraava kisa on tarkoitus juosta Wihassa. Matkavalinta 50 km lienee sopiva kolme viikkoa ennen Joensuun 12 h kisaa. Sitten vuosi alkaakin olla loppusuoralla ja joulukuun 19. päivä matkustetaan tuttuihin Torreviejan maisemiin. Siellä on sitten viisi viikkoa aikaa pohtia riittääkö motivaatio Espoon 24 h kisaan.

Torren reissu on minulle jo viides. Monta kertaa aiemminkin on tullut todettua että juoksupaikkoja maailmassa riittää, mutta Torresta on meille muodostunut suosikkipaikka, jossa on aina ollut mukava treenailla. Monet muutkin lajin harrastajat palaavat Torreen aina uudestaan ja uudestaan. Yksi kaikkein kovimmista on Peuran Olli, jonka ajatuksia menestyksellisestä kilpailu-urasta ja sen päättymisestä voi lukea täältä.

Ensimmäisellä Torren reissulla tutustuin helsinkiläiseen Mikkoon. Sen jälkeen ollaan yhdessä lukemattomat lenkit juostu ja monet Espanjan kisat käyty. Mikko viettää kaikki talvikaudet Torressa ja taitaa tulevaisuudessa espanjalaistua kokonaan. Tulevana talvena Mikolla on käytössään iso omakotitalo hienolla paikalla aivan merenrannassa. Hän aloittaa myös opastettujen juoksuleirien järjestämisen, joista tarkempaa tietoa täällä. Varauksetta voi suositella myös Espanjan juoksukisoja, jotka ovat edullisia ja todella hyvin järjestettyjä.
Kilpailukalenteri Club Atletismo Finlandian kotisivuilta  (klikkaa suuremmaksi)
Muutaman sadan kilometrin säteellä Torreviejasta löytyy talvella reilut 30 juoksukilpailua. Kisoihin ilmoittautuminen on ilman espanjan kielen taitoa kohtalaisen hankalaa, mutta Mikon juoksupaketteihin ilmoittautumiset kuin myös kuljetukset kisapaikoille on sisällytetty.

Tuleva perjantaina alkaa Spartathlon. Tällä kertaa Kreikkaan on ennustettu todella kuumaa säätä. Pitää myöntää että aika ajoin tulee mietittyä pitäisikö Spartathlon lähteä vielä kerran kokemaan. Sääspekulaatioita lueskellessa kotikatsomo vaihtoehto tuntuu ainakin nyt paremmalta ratkaisulta. Tsemppiä Akropoliin kukkulalta starttaaville!

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Rääkkiä lissee

Eilen oli tarkoitus juosta Kuopio-hallissa kolme tuntia tasaista viiden minuutin vauhtia. Oma menoni alkoi kuitenkin kahden tunnin jälkeen hyytymään ja loppui kokonaan puoli tuntia ennen määräaikaa. Juoksuni oli suunnilleen tämän näköistä.

Toista se oli viikko sitten Jyväskylässä. Loppua kohti meno vaan kiihtyi...

Joskus heikkona hetkenä on tainnut tulla sanottua että sisätiloissa juostavat vuorokauden kisat ovat osaltani juostu. Kuudes Endurance 24 h järjestetään 23.-24.2.2013. Juoksu on suomalaiskiintiön osalta täynnä, mutta jonottamaan pääsee ja siellä näyttää olevan myös Erkki Partasen nimi. Se miksi nimi on jonotuslistassa, on harkittua ja mahdollistaa lopullisen päätöksen tekemisen hieman myöhäisemmäksi. Todennäköistä kuitenkin on että jonotuslistaltakin mukaan pääsee. Mukaan lähteminen kuitenkin edellyttää että rääkkiä on huomattavasti lisättävä tai muuten voi käydä näin.

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Finlandia Maraton

Hyvin osaavat jyväskyläläiset maratoninsa järjestää. Kilpailukeskuksena toimiva Kuokkalan Graniitti luo tapahtumalle erinomaiset puitteet. Kaikki tarvittava on lähellä, pukutilat väljät ja laukkuparkki aivan vieressä. Järjestäjien kaikessa toiminnassa tuli esiin tekemisen ilo ja halu luoda onnistunut tapahtuma. Säänkin saivat muutettua vallan mainioksi.

Syksyä kohti olen saanut omaa juoksukuntoani hieman petrattua ja ensimmäisen kerran tänä vuonna läksin hakemaan kolmen ja puolen tunnin alitusta. Se on nykyisin ollut minulle harvinaista herkkua, viime vuonnakin se onnistui ainoastaan kevään ensimmäisellä maratonilla. Jyväskylän kolmen kierroksen reitti on hyvä ja yleisön kannustustakin oli mukavasti. Liikkeelle läksin hieman alle viiden minuutin vauhtia ja tavoitteena tietenkin tasainen juoksu. Puolikkaan aika oli 1:42:26 ja kaikki sujui suunnitellusti. Sitten iski raju raekuuro, joka muuttui vesisateeksi. Onneksi sadetta kesti vain noin 15 minuuttia, niin ongelmia ei ehtinyt tulla. Olin liikkeellä täysin kesävermeissä, joten sateen jatkuessa olisi tullut kylmä. Sateen jälkeen tuli kuitenkin taas pouta ja kropan lämmöt palautuivat ennalleen. Aivan tasaiseen vauhtiin paukut eivät kuitenkaan riittäneet, vaan toinen puolikas oli reilut kolme minuuttia ensimmäistä hitaampi. Loppuaika 3:28:12 oli kuitenkin sellainen jota olin tullut hakemaan.

Kuopiolaisia oli mukana useita. Patrakan Jukka voitti M50 sarjan ja Väänäsen Jarmo juoksi toisen kerran viikon sisään alle kolmen tunnin. Päivän kovin suoritus taidettiin kuitenkin tehdä M60 sarjassa, jonka Lapuan Virkiän Seppo Laitinen voitti ajalla 2:59:07 ajalla. Finlandia Maratonin tulokset.

M50 kolme parasta


Pari konkaria ja ensikertalainen. Yhteensä viisi maratonia viikon sisään.

Muutama tunti sitten päättyi Puolan Katowicessä 24 h juoksun MM- ja EM-kisat. Tulospäivityksiä julkaistiin tunnin välein ja suomalaisten juoksua seurattiin mielenkiinnolla. Lopulliset tulokset viipyvät, mutta tietojen mukaan Jari X-Caliber Tomppo osoitti taas taistelijan luonteensa ollen kokonaiskilpailun kuudes uudella SE- tuloksella 250 km ja risat. Myös naisissa tuli hienoja onnistumisia kun Mari Toivonen ja Jaana Thorpström todennäköisesti ylittivät 200 km haamurajan. Niin mukavaa oli kisaa seurata netin välityksellä että melkein unohtaa miten "mukavaa" vuorokauden juoksu todellisuudessa on. Pitäisi varmaan verestää muistia ja lähteä itsekin vielä kerran yrittämään haamurajan ylitystä.

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Kivitipun episodi

Sain keskiviikkona puhelun Pohjanmaalta. Palautettani oltiin käsitelty ja selitys M50 sarjan voittajan hirmuiseen loppukiriin oli löytynyt.

Kaikki oli alkanut mennä pieleen kun rullaluistelua harrastava Kake (niin paljon hänestä ollaan kotona puhuttu että kutsun häntä tuttavallisesti lempinimellä) oli ennakkoon ilmoittautunut M50 sarjan ultrajuoksuun. Hänellä lienee ollut tarkoitus ilmoittautua rullaluisteluun, jossa ei tosin ikäsarjoja ollut. Kilpailupaikalla hän oli saanut juoksusarjan numeron ja vaikka se oli erivärinen kuin toisilla rullaluistelijoilla, kukaan ei ollut kiinnittänyt siihen mitään huomiota. Rullaluistelijoiden startti oli kaksi tuntia juoksun startin jälkeen ja heidän reittinsä oli muuten sama, mutta järven päässä hiekkatien alkaessa, he jatkoivat asfalttia pitkin suoraan, joten heidän kokonaismatkakseen tuli 72 km.

Juoksureitti oli virallisesti mitattu ja siitä saatiin myös virallinen maratonaika. Myös Kakelle saatiin maratonaika, joten ilmeisesti luistelijoille otettiin siinä pisteessä väliajat, vaikka todellisuudessa he olivat edenneet jo reilut 45 km. Ajanottajalla lienee ollut kellossa juokseva aika aamun startista ja tulospalvelussa on sitten luistelijoiden väliajoista vähennetty kaksi tuntia. Kun Kakella oli juoksunumero, tulospalvelussa vähennystä ei oltu tehty ja näin pieleen meno jatkui.

Tähän asti tämän ymmärtää epäonnisten sattumien summana. Sitten alkaa koko päivän eriskummallisin episodi. Ultrajuoksun palkintojen jako oli viimeisenä, muut palkinnot oli jaettu jo aikaisemmin. Paikalla oli enää pieni porukka, lähinnä ultraan osallistuneet ja muutamia kannustajia. M50 sarjan voittaja julkistettiin
ja ultrajuoksupiireissä täysin tuntematon Kake pokkasi yllättäen ykköspalkinnon. Iloisena - ehkä kuitenkin hieman hämmentyneenä - hän tuuletteli voittoaan. En ollut aikaisemmin kiinnittänyt häneen minkäänlaista huomiota, mutta kävin tietenkin häntä voitosta reilusti onnittelemassa. Helena, joka oman puolikkaansa jälkeen ehti seuraamaan kisatapahtumia, oli aivan varma että Kake ei juoksemalla Lappajärveä kiertänyt. En kuitenkaan antanut hänen mennä protestoimaan, kun mitään varmaa näyttöä meillä ei siinä vaiheessa ollut.

Palautettani käsitellessä järjestäjät olivat soittaneet myös Kakelle. Hän oli sanonut luistelleensa järven ympäri, niin kuin hänellä alunperin oli ollut tarkoituskin. Sen sijaan sitä, miksi hän oli pokannut ultrajuoksun ykköspokaalin ja ei asiaa millään tavalla kisapaikalla korjannut tai edes kyseenalaistanut, hän ei oikein ollut osannut selittää. Rullaluistelun voittajanakaan hän ei varmaan itseään voinut pitää, koska luistelijoiden parhaat taisivat olla pari tuntia Kakea nopeampia. No pääasia kuitenkin että tulokset on nyt korjattu. Minulle tästä ei jäänyt mitään kaunoja ja kuitataan tämä hauskana tapahtumana. Järjestäjille sanoin että Kake saa puolestani ykköspokaalinsa pitää ja tavataan taas vuoden päästä Lappajärvellä. Toivottavasti Kakekin tulee taas kisailemaan.

Eilen juostiin Kuopio Maraton. Tarkoituksenani oli olla kannustajan roolissa, mutta kun urakoitsijamme sponsoroi juoksua, lähdin puolikkaan kiertämään. Juoksu meni hyvin ja täysin tasaisella vauhdinjaolla loppuaikaan 1:37:34 olen tyytyväinen. Tuskinpa paljoa parempaan olisin pystynyt vaikka Kivitippua ei olisi alla ollutkaan. Palautuminen on sujunut hyvin ja Väänäsen Jarmo heittikin alle kolmen tunnin maratoninsa jälkeen, että ensi lauantaina olisi Finlandia Maraton. Eli viikon päästä kai sitten Jyväskylään...

Team Voimatel puolikkaan jälkeen